Как да се отървете от зъбобол през нощта

By 6 месеца ago

Болките в зъба са изключително досадни, особено през нощта. Получаването на зъбобол през нощта може сериозно  да затрудни заспиването.
Въпреки това, има редица лекарства, които могат да помогнат на хората да намерят облекчение и да заспят, включително вземане на обезболяващи или прилагане на студен компрес или дори карамфил върху зъба.

В тази статия научете повече за девет домашни средства за облекчаване на зъбобол през нощта.

9 начина за лечение на зъбобол през нощта

Лечението на зъбобол през нощта може да се окаже по-трудно, тъй като няма много, за да се разсее човек от болката.

Хората обаче могат да изпробват следните методи за облекчаване на болката:

1. Орални лекарства за болка

Приемането на лекарства за болка без рецепта (OTC) като ацетаминофен (Tylenol) или ибупрофен (Advil) е бърз и прост начин за много хора за ефективно намаляване на леките до умерени зъбоболи.

Винаги оставайте в рамките на препоръчителната доза на опаковката.

Ако зъбоболът е силен, най-добре е да видите зъболекар и да поговорите с тях за по-силни обезболяващи.

2. Студен компрес

Използването на студен компрес може да помогне за облекчаване на болката от зъбобол.

Прилагането на торба с лед, увита в кърпа, върху засегнатата страна на лицето или челюстта, помага за свиване на кръвоносните съдове в областта, което може да намали болката, за да позволи на човек да заспи.

Прилагането на студен компрес върху зоната за 15-20 минути на всеки няколко часа вечер може също да помогне за предотвратяване на болка при лягане.

3. Допълнителна възглавница

Снабдяването на кръв в главата може да причини допълнителна болка и възпаление . За някои хора повдигането на главата с допълнителна възглавница или две може да облекчи достатъчно болката, за да заспят.

4. Лечебни мехлеми

Някои лечебни мехлеми също могат да помогнат за намаляване на болката при зъбобол. OTC изтръпнали гелове и мехлеми, които съдържат съставки като бензокаин, могат да изтръпват областта.

Бензокаинът обаче не е подходящ за употреба от малки деца.

5. Изплакнете с солена вода

Обикновено изплакване на солена вода е често срещано домашно лекарство срещу зъбобол.

Солената вода е естествено антибактериално средство , така че може да намали възпалението. Това от своя страна помага за предпазване на увредените зъби от инфекция.

Изплакването със солена вода може също да помогне за премахване на всякакви хранителни частици или остатъци, заседнали в зъбите или венците.

6. Изплакване с водороден пероксид

Пародонтитът е сериозна инфекция на венците, която обикновено се появява в резултат на лоша устна хигиена. Това може да причини проблеми като болезненост, кървящи венци и зъби, които се разхлабват в гнездата им.

Авторът на проучване от 2016 г. установи, че изплакването с вода за водороден пероксид помага за намаляване на плаката и симптомите на пародонтит.

Хората винаги трябва да разреждат водороден пероксид от хранителен клас с равни части вода. Разклатете разтвора в устата, но не го поглъщайте.

Това средство не е подходящо за деца, тъй като има риск те случайно да погълнат сместа.

7. Чай от мента

Чай от мента или смучене на торбички с мента чай също може да помогне временно да се облекчи болката от зъбобол.

Изследователите отбелязват, че ментата съдържа антибактериални и антиоксидантни съединения. Ментолът, активна съставка в ментата, също може да има лек изтръпващ ефект върху чувствителните зони.

8. Карамфил

Eugenol, който е едно от основните съединения в карамфила , може да намали болката в зъбите. Резултатите от клинично изпитване от 2015 г. показват, че хората, които прилагат евгенол върху венците и гнездото си, след като са извадили зъб, са имали по-малко болка и възпаление по време на изцеление.

Eugenol действа като обезболяващо, което означава, че изтръпва областта. За да използвате карамфил за зъбобол, накиснете смлени карамфил във вода, за да направите паста. След това нанесете пастата върху зъба или я поставете в празна торбичка с чай и я поставете в устата.

Като алтернатива, леко дъвчене или смучене на една карамфил и след това оставянето му да седи близо до болезнения зъб може да помогне за облекчаване на болката.

Това не е подходящо средство за деца, тъй като те могат да погълнат твърде много карамфил. Единичните карамфил могат да бъдат остри и болезнени, ако човек ги погълне.

9. Чесън

Скилидки чесън. Антибактериалният ефект на чесъна може да помогне за убиване на бактерии в устата.
Чесънът е често срещана съставка за домакинството, която някои хора използват за облекчаване на болката при зъбобол.

Алицинът, който е основното съединение в чесъна, има силно антибактериално действие, което може да помогне за убиването на бактериите в устата, които водят до кухини и болки в зъбите.

Просто дъвченето на скилидка чесън и оставянето му да седи близо до зъба може да помогне за облекчаване на болката. Това каза, че вкусът на суровия чесън може да бъде твърде силен за някои хора, така че това може да не е правилното решение за всички.

5 / 5 ( 1 vote )
Диков Дент

Recent Posts